Kanelbrød “Monkeybread” er et vildt lækkert brød, som består af små boller.
SE VIDEOEN HER: Kanelbrød “Monkeybread” <<
Du kan brække en bolle af brødet og putte lidt smør på, men det kan også spises alene uden noget.
Dette monkeybread er glaseret med brun farin og toppet med glasur.
Det smager dejligt af kanel med et sødt strejf fra det karamelliseret sukker.
Kanelbrødet er bedst, når det kommer direkte fra ovnen, men du kan opbevare det i en lukket beholder eller en lukket frysepose i op til 3 dage.
LÆS OGSÅ: Nemme pizzasnegle <<
Hvor stammer monkeybread fra?
Dette kanelbrød stammer oprindeligt fra Ungarn.
Det er en ungarsk dessert, der hedder aranygaluska, der betyder den “gyldne melbolle”.
Omkring 1880 tog de ungarske immigranter opskriften på brødet med sig til USA.
Jødiske ungarske bagerier begyndte at sælge brødet i 1900-tallet.
Hvornår spiser man monkey bread?
Kanelbrødet er et almindeligt wienerbrød i USA.
Det serveres ofte til morgenmad eller som en snack.
Du kan også finde det på messer, festivaler og til familiesammenkomster.
Det er et bagværk, der serveres for familien til jul eller påske.
Du kan trække kanelbrødet fra hinanden eller brække en bolle af, og det passer fint som en snack, når familien er samlet.
Kanelbrød "Monkeybread"
Ingredienser
Dejen
- 35 g smør, smeltet
- 3 dl mælk, lun
- 25 g gær
- 25 g sukker
- 1 tsk salt
- 450 g hvedemel
Dyppelse
- 110 g smør
- 125 g brun farin
- 2 tsk kanel
Glasur
- 80 g flormelis
- 1 spsk vand, kogende
Sådan gør du
- Smelt smørret i en lille gryde og hæld derefter mælken ned til smørret, hvor det lunes.
- Tag en skål og smuldre gæren heri, og hæld nu den lune blanding med mælk og smør ned i til gæret, lidt ad gangen imens du rører rundt.
- Put sukker og salt ned i skål til gærmassen, og hæld herefter melet i - lidt ad gangen. Dejen skal være klistret, og må ikke blive tør.
- Ælt dejen i 10 minutter på en røremaskine eller i hånden.
- Nu skal dejen stilles til hævning i 30 minutter.
- Når dejen er færdig med at hæve, skal du dele den i 4 stykker.
- Derefter deler du de 4 stykker op i yderligere 4 stykker. Så du ender med at få 16 kugler/boller.
- Tag en rugbrødsform og smør formen godt med smør.
- Lav din dyppelse og dyp hver bolle i din dyppelse.
- Læg hver bolle op i formen.
- Nu skal bollerne hæve i 1 time med et rent viskestykke over.
- Tænd ovnen på almindelig ovn, og stil formen ind i 30-35 minutter. Kig efter brødet, da sukkeret kan brænde på og gøre bollerne sorte.