Rabarberkage. Det er blevet rabarbersæson, og derfor skal vi hygge os med en dejlig rabarberkage med crumble. 

Denne lækre og nemme frugtkage, som smager himmelsk. 

LÆS OGSÅ: Rabarbersaft <<

En frugtkage bliver nærmest aldrig tør, fordi der er væske i frugten, som gør kagen dejlig saftig. 

 

Hvornår kom rabarber til Danmark?

Rabarber stammer oprindeligt fra Kina, hvor de er blevet dyrket i over 5000 år. 

Her er den blevet dyrket og brugt som lægeplante. 

Det er en nyere grøntsag her i Danmark, hvor den kom til i 1835. 

Og ja, rabarber er faktisk en grøntsag, men vi bruger den normalt som frugt. 

 

Er det sundt at spise rabarber? 

Rabarber indeholder 4 gram fibre pr. 100 gram, og derfor må den betegnes som en fiberrig grøntsag. 

Rabarber er også rig på Vitamin A og Vitamin C. 

 

Kan man spise bladene fra rabarber? 

Du kan kun spise selve rabarberstænglerne, fordi de grønne blade er meget giftige. 

Der skal meget små mængder til omkring 10 gram, og der er sket dødsfald med indtagelse på under 5 gram.  

Du bør ikke spise rabarber efter juni måned, fordi mængden af oxalsyre er meget højere på dette tidspunkt. 

Du kan neutralisere oxalsyren ved at spise mælkeprodukter til som fx fløde eller creme fraiche. 

Rabarberkage med crumble

Til denne rabarberkage kan du servere vaniljecreme, vaniljeis, flødeskum, cremefraiche eller skyr med vanilje eller rabarber. 

Du kan også servere en dejlig rabarber drik til kagen. 

LÆS OGSÅ: Rabarber crumble <<

Rabarberkage med crumble

Rabarberkage med crumble

Rabarberkage med crumble

Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 1 time 10 minutter
Samlet tid 1 time 30 minutter
Ret Dessert, Snack
Antal 6 personer

Ingredienser
  

Rabarber

  • 300 g rabarber I tern
  • 20 g sukker
  • 1 tsk vaniljesukker

Crumble

  • 75 g havregryn Grovvalsede
  • 60 g mandler Groft hakket
  • 40 g smør Koldt
  • 2 spsk sirup Du kan også bruge honning

Dejen

  • 200 g smør Stuetemperatur
  • 200 g sukker
  • 3 stk æg
  • 1 spsk skyr Du kan også bruge mælk eller kærnemælk
  • 125 g hvedemel
  • 100 g mandelmel Du kan lave det selv
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 knsp salt

Sådan gør du
 

  • Tænd din ovn og stil den på 150 grader varmluft.

Rabarber

  • Skær dine rabarber ud i tern på ca. 1-2 cm.
  • Put dine rabarbertern i et fad eller i en skål og drys nu sukkeret over dem.
  • Stil dit fad eller skål med rabarber til side imens du laver dejen.

Dejen

  • Put sukker og æg ned i en røremaskine eller brug en håndmixer og pisk dem luftige.
  • Skær smørret ud i mindre tern og put det ned i massen med æg og sukker og pisk det sammen.
  • Put skyr ned i massen og rør det sammen.
  • Put bagepulver og hvedemel ned i massen, lidt ad gangen og rør det rundt.
  • Put nu mandelmel i og rør det forsigtigt rundt.
  • Tilsæt en knivspids salt og rør det rundt.
  • Til sidst tager du dine rabarbertern og hælder dem i dejen, lidt ad gangen og rør dem forsigtigt rundt i dejen.
  • Smør en springform eller et mindre fad, godt med smør.
  • Sæt nu kagen i ovnen og bag den i første omgang i ca. 45 minutter.

Crumble

  • Put havregryn, smør i tern og sirup i en minihakker eller i en foodprocessor og blend den til det smuldre.
  • Hak mandlerne groft.
  • Put crumble massen fra minihakkeren og de groft hakket mandler i en skål og bland det med dine hænder.
  • Efter ca. 45 minutter tager du kagen ud ad ovnen og fordeler denne crumble udover.
  • Bag herefter kagen videre i ca. 15-20 min.

Noter

Rabarber:
Du kan både bruge friske rabarber eller frosne. 
Hvis du bruger frosne, får du en masse væde, når de tør op. Det kan du med fordel hælde fra. 
Når de frosne rabarber hviler med sukker på, får du igen noget overskydende væske, det putter du i dejen. 
Dejen:
Når jeg laver dejen til min kage, bruger jeg altid en røremaskine. Her bruger jeg først et piskeris, se i opskriften hvor der står pisk. 
Herefter bruger jeg en K-pisker (ikke en dejkrog) til selve dejen. 
Mandelmel:
Du kan købe mandelmel, men det er meget billigere at lave det selv.
Det lyder måske avanceret, men det er super nemt. 
Du køber en pose mandler og putter alle mandlerne i en mellem minihakker eller en foodprocessor og kører den til mandlerne er blevet pulveriseret.
Nu har du lavet dit eget mandelmel. 
Crumble:
Du kan bruge en mellemstor minihakker eller en foodprocessor til at lave crumble. 
Du behøver heller ikke at riste mandler forinden, da de bliver dejlig sprøde inde i ovnen, når du bager kagen færdig. 
Din ovn:
Husk at din og min ovn er forskellige dvs. at min ovn kan have en lavere temperatur end din og vice versa.
Hold derfor øje med din kage og juster bagetiden, hvis du har behov for det. Det vil være synd, hvis kagen bliver tør :)