Æble kage er den perfekte kombination af sødme og krydderier, der varmer i denne kolde tid. 

Der noget vidunderligt magisk ved efteråret, når duften af krydret kanel og saftige æbler spreder sig i køkkenet. 

En dejlig måde at omfavne denne årstid på er at bage en lækker æble kage. 

SE VIDEOEN HER: Saftig, let krydret og sødmefuld æble kage <<

Denne æble kage opskrift guider dig til at lave din egen saftige og sødmefulde æble kage, der vil forvandle dit efterår til en fest for dine smagsløg. 

Så tænd ovnen, skær æblerne og lad os komme i gang med denne uimodståelige æble kage. 

æblekage

Hvad hedder de forskellige æbler?

Der findes mange typer af æbler, og hvert enkelt æble har sin helt egen smagskarakteristika.

Dit valg af æblesort afhænger af, hvad du vil bruge dem til, og dine personlige præferencer for smag og tekstur. 

LÆS OGSÅ: Hjemmelavet chokoladebar <<

Der er omkring 750 æblesorter rundt om i hele verden, hvoraf 330 æblesorter kommer fra Danmark eller har været dyrket i Danmark. 

Her er nogle populære danske æblesorter, og hvad der kendetegner dem:

  • Ingrid Marie: Ingrid Marie-æbler er kendt for deres søde smag og saftighed, og de er gode til som spiseæbler.
  • Gråsten: Gråsten-æbler har en sød og aromatisk smag og de bruges tit til at spise og til at lave æblemost. 
  • Cox’ Orange: Disse æbler har en skarp men sød smag og de er gode som spiseæbler, til bagning og hvis du vil lave æblecider. 
  • Rød Aroma: De har en smuk rød farve med en sød smag. 
  • Discovery: De har en lidt lysere rød farve og søde i smagen. De bruges hovedsageligt som spiseæbler. 
  • Golden Delicious: Disse æbler er meget søde og sprøde og de fungerer rigtig godt til bagning og at spise rå. 
  • Granny Smith: Dette æble er kendt for sin skarpe og syrlige smag. Det er godt til bagning men også som en snack. 
  • Jonagold: Disse æbler er søde og saftige og egner sig til bagning og til at spise. 

 

Hvad er det bedste æble til æble kage?

Til en lækker og saftig dansk æble kage kan du vælge et traditionelt sødt og saftigt æble, da det er med til at tilføre sødme og saftighed til kagen. 

Her er nogle af de bedste æblesorter til æblekage:

  • Ingrid Marie: Ingrid Marie-æbler er søde og saftige og har en skøn smag, der fungerer godt i æblekage.
    🍎 Sæson: Æblerne kan plukkes i oktober og 3-4 uger frem og de kan gemmes til januar måned. Du får den bedste kvalitet i uge 44-47.
  • Gråsten: Gråsten-æbler er kendte for deres søde og aromatiske smag og de er ideelle frembringe sødme til æblekagen.
    🍎 Sæson: De kan høstes i september og oktober måned.
  • Lobo: Lobo-æbler er saftige og de har en let syrlig smag, som gør dem velegnede til æblekager.
    🍎 Sæson: De er modne i september og oktober måned. Du kan teste modenheden ved forsigtigt at dreje et æble, hvis det giver let slip fra træet, er det klar til at blive høstet. Du kan opbevarer dem et køligt sted for at forlænge deres holdbarhed.
  • Holsteiner Cox: Disse æbler har en krydret og sød smag, der giver en unik smag til din æblekage.
    🍎 Sæson: De kan plukkes i starten af oktober. Disse æbler har en god holdbarhed, og du kan opbevare dem frem til januar. 
  • Rød Aroma: De har en smuk rød farve med en sød smag, der giver din æblekage et smukt rødt look på toppen.
    🍎 Sæson: De er klar til høst i sensommeren omkring august og september måned.

 

Det lidt mere sure æble til den søde æble kage:

Du kan få de fleste af disse æbler i dit lokale supermarked. 

  • Wellant: Disse æbler er kendte for deres sprøde tekstur, og de er søde, saftige og let syrlige, hvilket gør dem velegnede i æblekage.
    🍎 Sæson: Disse æbler kan plukkes i starten af oktober, og du kan gemme dem til marts måned.
  • Belle de Booskoop: Når du foretrækker en mere syrlig smag i din æblekage, er dette æble perfekt.
    🍎 Sæson: Sidst i oktober måned kan du begynde at plukke æblerne, og du kan gemme dem hele vinteren. 
  • Filippa: Dette æble er kendt for sin saftige tekstur og sin søde og let syrlige smag.
    🍎 Sæson: Æblerne kan plukkes sidst i september og først i oktober. De kan gemmes til februar-marts måned. Den bedste spisekvalitet i uge 40-49.
  • Elstar: Disse æbler har en behagelig balance mellem sødme og syrlighed, som gør dem gode til forskellige frugtkager.
    🍎 Sæson: Disse æbler kan plukkes fra midten af september til starten af oktober. De kan også plukkes i november måned, hvis der endnu ikke er kommet nattefrost. Du kan gemme æblerne til februar-marts måned. Den bedste spisekvalitet er i uge 45-51.
  • Granny Smith: Dette æble er kendt for sin skarpe og syrlige smag. Det er godt til bagning men også som en snack.
    🍏 Sæson: Disse æbler bliver normalt modne i efteråret, typisk fra september til oktober måned.

LÆS OGSÅ: Nemme pizzasnegle <<

æble kage opskrift

æblekage i ovn

æblekage

Æble kage

Æble kage

Nem æble kage opskrift
Tilb. tid 55 minutter
Samlet tid 1 time 30 minutter
Ret Dessert, Kage, Snack
Antal 8 personer

Ingredienser
  

  • 3 æg
  • 150 g sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 2,5 dl raspolie Du kan også bruge smeltet smør
  • 4 dl skyr
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 spsk kanel
  • 300 g hvedemel
  • 2 æbler skåret i mindre stykker

Topping

  • Sukker strå lidt ud over kagen inden den kommer i ovnen.
  • Kanel strå lidt ud over kagen inden den kommer i ovnen.
  • 1 æble, skåret i skiver put æbleskiverne lidt ned i kagen og fordel dem rundt på kagen inden den kommer i ovnen.

Sådan gør du
 

  • Tænd ovnen på 200 grader på almindelig ovn.
  • Pisk æg, sukker og vaniljesukker let og luftigt.
  • Tilsæt olie/smeltet smør og rør det i æggemassen.
  • Tilsæt nu skyr.
  • Nu skal hvedemel, bagepulver og kanel i kagemassen og rør den forsigtigt rundt.
  • Skræl æbler og put æblestykkerne i dejen.
  • Smør en springform, så kagen ikke brænder fast.
  • Drys med kanel og sukker på toppen og fordel æbleskiverne rundt.
  • Sæt nu æble kagen ind i ovnen i ca. 30-35 minutter.

Video

Noter

Der findes mange typer af æbler, og hvert enkelt æble har sin helt egen smagskarakteristika.
Dit valg af æblesort afhænger af, hvad du vil bruge dem til, og dine personlige præferencer for smag og tekstur. 
Når du vælger en sød eller syrlig æblesort til denne opskrift, kan du justere mængden af sukker for at få den ønskede smagsbalance. 
Syrlige æbler kan tilføre dybde og karakter til æblekagen især når de kombineres med mere sødmefulde ingredienser. 
 
TIP TIL ÆBLEROV 🍏🍎
De æbler jeg brugte til denne opskrift, var jeg ude at plukke i naturen, hvor jeg bor. 
Til denne opskrift skal du kun bruge 3 æbler, så måske er der også gode og gratis æbler på de fællesarealer, hvor du bor. 
De forskellige kommuner er ret gode til at plante forskellige spiselige træer i det fri på store åbne naturarealer. 
Kig dig omkring, måske finder du et par æbletræer, du kan plukke fra.