Havregrynskager med smørcreme – hvem elsker ikke den variation af en småkage?
Det er nemme havregrynskager.
Og så bliver disse havregrynskager lagt sammen med smørcreme, mums!
Det er lige før jeg vil udråbe dem til verdens bedste havregrynskager.
Disse små, tykke havregrynskager med smørcreme elsker jeg virkelig bare.
PRØV OGSÅ: Cremede chokolade trøfler med kun 3 ingredienser <<
De er enkle, hurtige og nemme at lave, hvilket gør dem til et ideelt valg for enhver, der ønsker en snack, en dessert eller bare noget til den søde tand – og med minimale anstrengelser.
What’s not to like? 🤩
Hvis du lige nu sidder og tænker, hvordan laver man havregrynskager med smørcreme?
Så er det lige præcis det, jeg giver dig opskriften på her.
SE VIDEOEN HER: Havregrynskager med smørcreme <<
Hvilke varianter af havregrynskager findes der?
Der findes rigtig mange varianter af havregrynskager, og de kan tilpasses efter smag og dine personlige ønsker.
Nogle nemme havregrynskager er:
- Gammeldags havregrynskager (den klassiske): Lavet med havregryn, smør, sukker og en lille smule kanel. Disse har en traditionel smag af småkager.
- Havregrynskager med chokolade (den syndige): I denne variant putter du chokoladestykker eller kakaopulver i småkagedejen, der giver en dejlig chokoladesmag.
- Havregrynskager med nougat (den ekstravagante): Her bruger du en masse lækker nougat i dejen, der giver en skøn nougat smag.
- Havregrynskager med nødder og frugter (den sunde): Her tilføjer du hakkede nødder som fx pekannødder eller mandler og tørret frugt som rosiner eller tranebær, på den måde får du ekstra smag og tekstur.
- Sprøde havregrynskager med kokos (den tropiske): Her putter du revet kokos i småkagedejen, som giver en dejlig eksotisk smag.
- Havregrynskager uden mel (den glutenfri): Disse småkager laves med glutenfri havregryn og andre glutenfrie ingredienser, hvis du fx har glutenintolerance eller cøliaki.
- Havregrynskager uden æg (den veganske): Her kan du erstatte smør med vegansk smør eller olie og æg med en erstatning som fx bananer eller hørfrøgelé.
Det her er kun nogle få nemme havregrynskager, men der er utallige muligheder for at lave dine havregrynskager efter lige præcis, det du elsker i disse havregryns småkager.
PRØV OGSÅ: Chokoladebar uden mel, æg og sukker <<
Havregrynskager med smørcreme - Nem og hurtig opskrift
Ingredienser
Til havregrynskagerne
- 150 g hvedemel
- 70 g havregryn finvalset
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk kanel stødt
- 113 g smør blødt
- 165 g brun farin
- 50 g sukker
- 1 spsk ahornsirup
- 1 æg
- 2 tsk vaniljepulver
Til smørcreme
- 113 g smør blødt
- 240 g flormelis
- 5 spsk fløde
- 1 tsk vaniljepulver
Sådan gør du
Til havregrynskagerne
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Put bagepapir på 2 bageplader.
- Tag en skål og bland mel, havregryn, bagepulver og kanel sammen.
- Tag en røremaskine eller en håndmixer og pisk smørret til det bliver cremet.
- Tilføj sukker og sirup. Pisk ingredienserne sammen til det er let og luftigt.
- Tilføj ægget og vaniljepulver og bland det sammen.
- Tilføj nu melet af nogle omgange.
- Brug en måleske (der svarer til en spsk) eller brug en spiseske til at afmåle dejen med og tril derefter forsigtig dejen til en rund lille kugle i hånden. Put dem herefter på bagepapiret. Læg dem med 5 cm mellemrum, da dejen flyder ud, når de bages.
- Bag 1 bageplade ad gangen i ca. 10-13 minutter. De skal have lidt farve i kanterne. Du ønsker at disse havrekager bliver bløde til denne småkagesandwich, så du skal ikke være nervøs for at bage dem for lidt.
- Lad dem køle en smule af inden du flytter dem til en bagerist, så de ikke går i stykker.
Til smørcreme
- Tag en røremaskine eller en håndmixer og pisk smørret til det bliver cremet.
- Tilføj sukkeret, vaniljepulveret og fløden lidt ad gangen og pisk det sammen med smørret.
- Når havregrynskagerne er fuldstændig afkølet, kan du putte smørecreme i midten på den ene havregrynskage, men put ikke for meget smørcreme på, da du bruger en ny havregrynskage som låg, der er med til at presse smørcremen ud til siderne.
- Disse havregrynskager med smørcreme kan holde sig i en lufttæt beholder i ca. 5 dage. Men min portion var væk på 2 dage, så du har dem nok ikke så lang tid :)
Video
Noter
- Brug en måleske (der svarer til en spiseske), hvis du vil have ensartet havregrynskager (se på billedet herunder).
- Du kan putte din smørcreme i en sprøjtepose, hvis du vil påføre en mere jævn og flottere smørcreme mellem småkagerne.
- Havregrynskagerne skal være kølet helt af, inden du påfører din smørcreme, ellers vil den smelte.
Er havregrynskager danske?
Gammeldags havregrynskager har rødder i Skandinavien og andre dele af Europa.
De har været en del af bagværkskulturen i disse regioner i århundreder, hvor folk lavede kager med havregryn.
Oprindeligt blev de sandsynligvis lavet som en nem og nærende snack eller mad til rejser, da havregryn var en vigtig del af kosten i disse områder.
Havregryn har været en populær del af kosten på grund af deres ernæringsmæssige værdi og tilgængelighed.
De er en god kilde til fiber, protein og komplekse kulhydrater og andre næringsstoffer som fx jern og magnesium.
Havregryn er også kendt for at kunne sænke kolesterolet og forbedre fordøjelsen.
Deres lange holdbarhed og muligheden for at tilberede dem på forskellige måder har gjort dem populære blandt mange kulturer gennem historien.
I Danmark og andre dele af Nordeuropa har havregryn været en vigtig del af kosten på grund af deres ernæringsmæssige fordele og evne til at give langvarig mæthed.
PRØV OGSÅ: Saftig og sødmefuld æblekage <<
Hvor længe kan småkager holde sig?
Hvordan holder småkager sig bedst?
Det er bedst at opbevare sprøde havregrynskager i en lufttæt beholder ved stuetemperatur eller i køleskabet for at forhindre dem i at blive for fugtige eller tørre ud.
Hvis havregryns småkager opbevares korrekt, vil de forblive friske og lækre i op til en uge, men det kan variere afhængigt af deres ingredienser.
Lad mig høre, hvad er din yndlings havregrynskager?
Hvad synes du om disse her havregryns småkager ligesom en småkage sandwich med smørcreme?