Grovboller med gulerod.

De her koldhævede morgenboller smager bare så dejligt. 

Det er virkelig blevet luftige gulerodsboller. 

Jeg forsøger altid at lave min dej med en lidt groft mel, og derfor er disse gulerodsboller nærmest blevet til grovboller med grahamsmel. 

PRØV OGSÅ: Bolledej – Nem bolle opskrift <<

Jeg bruger faktisk for det meste grahamsmel, men altid kun en 1/3 af dejen, fordi ellers kan dine grovboller blive ret bastante. 

Det er ikke så lækkert at tygge i . 

Du får derfor i dag en grovbolle opskrift på disse saftige og luftige koldhævede morgenboller. 

grovboller med grahamsmel

Jeg laver ofte koldhævede morgenboller til min familie, især mine børn elsker de her grovboller med gulerod.

Koldhævede morgenboller er super nemme at lave.

Netop fordi du kan lave dejen om aftenen, og sætte den i køleskabet natten over, og om morgenen kan du så lave nybagte grovboller med gulerod. 

Det er ren forkælelse af din familie, og der er bare noget hyggeligt over duften af nybagte gulerodsboller. 

PRØV OGSÅ: Nemme pizzasnegle <<

grovboller koldhævede

 

grovboller med gulerod

Grovboller med gulerod - Luftige koldhævede morgenboller

Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 12 timer 15 minutter
Ret Bagværk, Morgenmad
Antal 12 stk

Ingredienser
  

  • 15 g gær
  • 5 dl lunket vand
  • 1 spsk ahornsirup sukker, honning
  • 1 tsk salt
  • 1 dl havregryn finvalset
  • 2 stk gulerødder groft revet (ca. 175 g)
  • 250 g grahamsmel
  • 400 g hvedemel

Sådan gør du
 

Dagen før

  • Smuldre gæren i en skål (jeg bruger en røreskål fra min røremaskine) og rør det ud i lunken vand.
  • Herefter hælder jeg gulerødder, havregryn, ahornsirup og salt i skålen.
  • Til sidst hælder jeg lidt af melet i skålen til alle ingredienserne og rør dejen sammen på min røremaskine og ellers kan du ælte dejen med en håndmikser.
  • Dejen skal røres på en røremaskine eller med en håndmikser i 10 minutter.
  • Nu stiller du dejen til koldhævning i dit køleskab i minimum 12 timer og op til max 24 timer. Du putter husholdningsfilm over skålen.

Dagen efter

  • Tænd ovnen på 250 grader varmluft.
  • Tag din koldhævede dej ud af køleskabet.
  • Brug 2 skeer til at lægge dine gulerodsboller på en bageplade.
  • Drys evt. bollerne med lidt havregryn.
  • Skru ned for din ovn til 225 grader varmluft og sæt dine boller ind i ovnen.
  • Bag dine gulerodsboller i ca. 17-25 minutter.

Noter

  • Husk at din bagetid afhænger af størrelsen på dine boller. Jeg laver altid mine gulerodsboller lidt store, og derfor skal de have længere tid.
  • Hvis du er i tvivl om, hvornår dine gulerodsboller er færdige, kan du banke bag på en af bollerne. Hvis bunden af din bolle er gylden og sprød og din banken lyder hul, er dine boller færdige.
  • Hvis du ikke vil have flade koldhævede boller, så skal du sørge for at din dej ikke er for flydende. Den skal være en smule tynd, men ikke sjasket. Hvis du synes dejen er for tynd, put forsigtigt lidt mere mel i, men forsøg dig med meget lidt ad gangen. Du vil nemlig heller ikke ende op med en fast dej, så bliver dine boller ikke saftige og luftige. 
  • Jeg kan godt lide at mine boller får lidt groft mel, og jeg bruger næsten altid grahamsmel. Men hvis du ikke ønsker at bruge det, kan du erstatte mængden med hvedemel. 
  • I denne opskrift brugte jeg finvalset havregryn, men du kan også sagtens bruge grovvalsede. Jeg dryssede også lidt havregryn på toppen, men det kan du også undlade, hvis du ikke ønsker det. 
  • Det vil være en god idé, inden du skærer dine boller over, at du lige lader dem afkøle en smule ellers kan de godt være lidt klæge indeni. Men hvis du lige giver dem 5-10 minutter til at afkøle, er de virkelig lækre saftige og luftige. 
  • Jeg laver tit koldhævede boller om aftenen, sætter dem i køleskabet og om morgenen tager jeg dem ud, og så vågner hele familien op til nybagte boller. Duften af friskbagte boller giver altså en lille smule hverdagslykke . 

Hvorfor koldhævede morgenboller?

Koldhævning er en metode, hvor du giver din dej mulighed for at hæve ved en lav temperatur i længere tid, typisk i køleskabet i 12-24 timer.

Denne langsomme proces giver en bedre smag og gør både brødets tekstur og krumme bedre.

Når du lader din dej gære stille og roligt over længere tid, opnår du også en dej, der er nemmere for dine tarme at fordøje. 

Det skyldes muligvis fordi glutenindholdet er mindre i en koldhævet dej.

Koldhævning giver dig også flere muligheder, da dejen kan forberedes i forvejen og bages, når det passer dig bedst.

koldhævede morgenboller

Hvor meget mindre gær til koldhævede grovboller?

Til koldhævede grovboller anvendes typisk mindre gær end hvis du laver en traditionel bolledej. 

SE OGSÅ: Traditionel bolledej uden smør <<

Det skyldes den langsomme hævning, hvor dejen får tid til at udvikle sig stille og roligt.

Normalt skal du bruge ca. 1/4 eller 1/3 del mindre af gæren, som du ville bruge til en hurtig hævning.


Hvor meget gær skal jeg bruge til koldhævede boller

Til disse koldhævede grovboller med gulerod brugte jeg 15 gram gær. 

For eksempel, hvis du har en traditionel grovbolle opskrift, hvor du skal bruge 25 gram gær. 

Til grovboller du gerne vil koldhæve, skal du så bruge ca. 7 til 9 gram gær.

koldhævede morgenboller med havregryn

Kan alle deje koldhæve?

De fleste typer af dej kan koldhæve.

Generelt fungerer det godt for brøddej, pizza- og bolledej og noget kagedej.

Dej med et højt vandindhold og opskrifter med surdej egner ekstra godt til koldhævning. 

Det er altid en god idé at prøve sig frem og tilpasse din opskrift for at få det bedste resultat med koldhævning.

PRØV OGSÅ: Foccacia brød <<

Grovbolle opskrift


Hvorfor bliver mine koldhævede morgenboller flade?

Der kan være flere forskellige årsager til, at dine koldhævede morgenboller kan ende med at være flade:

  • For lidt hævetid:Når dine boller ikke har fået tilstrækkelig tid til at hæve i køleskabet, kan de ende med at blive flade. 
  • For høj fugtighed i dejen:Den største årsag er nok, hvis din dej er for våd (dejen er for tynd). Det giver nemlig meget flade boller. 
  • For lidt eller for meget gær: Det er vigtigt, at du bruger den rette mængde gær til koldhævning. Du skal bruge mindre gær end normalt, og sørg for at den gær du bruger er frisk og aktiv. 
  • Stram din dej op:Når du putter din koldhævede boller på en bageplade med en ske, vil gulerodsbollerne altid flade lidt ud. Når du er færdig med at lægge alle grovboller op på bagepladen, kan du lige stramme dejen lidt op med din ske, så dine gulerodsboller ikke er så flade, inden du putter dem i ovnen. 
  • Forkert temperatur:Temperaturen i dit køleskab kan også påvirke din koldhævning. Hvis det er for varmt eller for koldt, kan det påvirke dejen.