Mormors koldskål opskrift – Nem opskrift på koldskål.

For mig er der noget ganske særligt ved kærnemælkskoldskål, måske fordi smagen af mormors koldskål tager mig tilbage til solbeskinnede sommerdage og hyggelige stunder med familien.

I denne opskrift på koldskål, får du i hver eneste skefuld en frisk, let syrlig og cremede smag, hvor du nemt kan skabe hygge omkring spisebordet derhjemme.

Mormors koldskål opskrift er en utrolig nem opskrift på kærnemælkskoldskål, der også fungerer fantastisk som kold aftensmad på en varm sommerdag. 

SE OPSKRIFT: Nem opskrift på koldskål

opskrift på koldskål

 

Hvorfor hedder det kammerjunkere?

En kammerjunker var en hoffunktionær, der var en lavere adelig titel. 

Kammerjunkere tjente ofte ved kongens eller en høj embedsmands kammer, hvor deres vigtigste opgave var, at ledsage eller assistere hoffet. 

Kammerjunkere menes nemlig, at kunne spores tilbage til perioden mellem 1500-1800-tallet, hvor de her små lækre småkager blev serveret som en lille fin snack til de kongelige eller folk fra hoffet fx kammerjunkerne.

De små sprøde småkager “kammerjunkere”, du serverer til din kærnemælkskoldskål, stammer faktisk fra denne adelige titel. 

Det kunne tænkes, at disse sprøde og søde småkager, kunne nydes af kammerjunkere til deres eftermiddagskaffe eller te. 

Det er også vigtigt, at huske på, at sukker ikke var en fødevarer, du bare kunne købe i denne tidsperiode. 

Sukker var meget sparsomt og dyrt, og derfor kun til særligt udvalgte som fx kongehuset, hoffet og adelige. 

I takt med at sukker blev mere og mere udbredt i Europa fra 1800-tallet, er disse søde småkager “kammerjunkere” i dag blevet en fast bestanddel af denne klassiske sommerdessert. 

Så næste gang du spiser min mormors koldskål opskrift med knasende sprøde kammerjunkere, kan du føle dig en lille smule kongelig 👑👸🏽🤴

PRØV OGSÅ: Verdens bedste cookies 

 

Mormors koldskål opskrift

Mormors koldskål opskrift - Nem opskrift på koldskål

Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 35 minutter
Ret Dessert, Drik
Antal 8 portioner

Ingredienser
  

  • 165 g pasteuriserede æggeblommer
  • 100 g sukker
  • 2 vaniljestænger vaniljesukker kan også bruges
  • 1 l kærnemælk
  • 1 l ymer tykmælk kan også bruges
  • 2 stk citroner, økologisk kun saften

Topping til koldskål

  • 2 poser kammerjunkere Eller din egen favorit topping

Sådan gør du
 

  • Pisk æggeblommer, sukker og vanilje til en tyk "hvid" æggesnaps ca. 5-8 minutter på røremaskine med høj hastighed.
  • Bland æggesnapsen med ymer og kærnemælk.
  • Tilsæt til sidst citronsaften - si kernerne fra.
  • Servér med kammerjunkere eller anden topping.

Video

Noter

  • Du kan sagtens justere sødmen i koldskålen dvs. om du vil bruge mindre eller mere sukker. 
  • Lad koldskålen stå på køl i minimum 1 time, så den bliver helt kold. Den smager nemlig bedst kold. 
  • Jeg laver altid en stor portion koldskål, fordi hvad skal du bruge 1/2 l kærnemælk og ymer til? Herhjemme spiser vi denne portion over 2 sammenhængende dage. Nogle gange vil børnene gerne have deres sidste portion næste eftermiddag, som snack, i stedet for dessert om aftenen. Så det fungerer også fint som et eftermiddagsmåltid/mellemmåltid.
  • Erstatning for æg - hvad kan man bruge i stedet for æg? Hvis du ikke har nogen æg eller hvis du ikke kan tåle dem. Kan du godt lave kærnemælkskoldskål uden æg – og det smager stadig frisk og sommerligt! Du skal bare sørge for at piske din ymer og sukker godt sammen, til sukkeret er helt opløst.
  • Erstatning for kærnemælk? Har du ikke kærnemælk, kan du lave en nem erstatning for kærnemælk ved at blande fx 2 dl mælk med 1 spsk citronsaft. Lad det stå i ca. 10 minutter, så har du en let syrlig mælk, der fungerer som kærnemælk i din opskrift. Mælken er bare ikke lige så tyk som ægte kærnemælk. 

 

pasteuriserede æggeblommer

opskrift koldskål

koldskål opskrift

 

Pasteuriserede æggeblommer i mormors koldskål opskrift

Når du laver en sommerdessert som kærnemælkskoldskål, tiramisu eller hjemmelavet is, bliver jeg næsten altid i tvivl, om man kan spise rå æg? 

Jeg har nemlig på et tidspunkt læst mig til, at vi i Danmark heldigvis har en meget lille risiko for salmonella i æg.

Der er også flere producenter, der er skriver “dansk æg” på deres æggebakker.

Det skyldes reglerne for dyrevelfærd og fødevaresikkerhed, der gennem årene næsten har udryddet salmonella i danske æg.

kan man spise rå æg


Er salmonella farligt?

Jeg har hørt  om salmonella historier lige fra jeg var barn, hvor folk døde på stribe af salmonella bakterien. 

Jeg har derfor virkelig fået stor respekt for den bakterie. 

Så selvom man kan spise rå æg i dag, fordi salmonella efterhånden er meget sjælden i danske æg, kan jeg det bare ikke. 

Så er salmonella farligt?

Ja, selve bakterien salmonella er farlig, men chancen for at få den via dansk æg er meget lille eller slet ikke til stede. 

Ægproducenter skriver også på deres æggebakker som på billedet herunder “Æg fra DANSKE høner testet FRI for alle typer SALMONELLA“.

Svaret på spørgsmålet “Er der salmonella i danske æg?” må være, at risikoen er forsvindende lille i danske æg.

Men det kan være en god idé at tjekke, om de æg, du køber er testet fri for alle typer Salmonella. 

Og om du har 100 % tillid til producentens æggetest 🥚

PRØV OGSÅ: Smørcreme opskrift 

er der salmonella i danske æg

Men alle de her salmonella historier er altså groet fast i mig, så derfor vælger jeg stadig at bruge pasteuriserede æggeblommer i min mormors koldskål opskrift, hvor æggene ikke bliver varmet op.

Det er en god løsning for mig, fordi det giver ro i maven.

 

Kan man fryse æggeblommer?

En god ting at vide er, at du faktisk godt kan fryse æggeblommer, hvis du har nogle til overs.

Jeg har aldrig selv gjort det, fordi jeg har aldrig haft pasteuriserede æggeblommer tilovers. 

Det er også derfor, at min opskrift på koldskål er en lidt større portion simpelthen for at undgå madspild. 

Og ellers vælger jeg at lave noget andet med de æggeblommer, jeg har tilbage. 

Pisk dem let sammen og tilsæt en smule sukker eller salt, afhængigt af om de senere skal bruges til noget sødt eller salt, inden du putter dem i fryseren.

Så har du altid æggeblommer klar til næste gang, der skal hygges i køkkenet.

 

Hvor lang tid kan æg holde sig?

Friske æg kan som regel holde sig op til 28 dage efter æglægning, hvilket også er den dato, du finder som “bedst før” på æggebakken.

Mange æg kan alligevel godt anvendes nogle dage efter denne dato – især hvis æggene er blevet opbevaret korrekt.

PRØV OGSÅ: Den absolut bedste gulerodskage

 

Kan æg blive for gamle – også i køleskab?

Ja, dine æg kan godt blive for gamle, selvom de har ligget på køl.

Dit køleskab er med til at forlænge æggenes holdbarhed betydeligt.

Men et æg der er overskredet sidste holdbarhedsdato med mange dage, kan godt begynde at tørre ud, miste smag eller blive dårlige.

 

Hvordan ved du, om du har et dårligt æg?

Det ældste trick i bogen er at lave en vandtest.

TEST A

Læg ægget i et glas vand.

Test resultat 1

  • Synker det til bunds og bliver liggende, er det friskt.

Test resultat 2

  • Står det på skrå eller flyder op, bør det smides ud.

TEST B

Slå ægget ud i en skål.

Test resultat 1

Lugter det dårligt eller ser mærkeligt ud, skal du absolut ikke bruge ægget i din opskrift på koldskål, så brug pasteuriserede æggeblommer i stedet for.

 

Skal æg være på køl?

I Danmark anbefaler Fødevarestyrelsen, at du opbevarer æg i køleskab ved 5 ºC.

En lavere temperatur hæmmer bakterievækst og holder æggene friske i længere tid.

Æg i supermarkederne skal opbevares ved max  12 ºC.

 

Er kærnemælk sundt i en opskrift på koldskål?

Kærnemælk er et fedtfattigt mejeriprodukt, der indeholder masser af calcium og protein og så er den samtidig kaloriefattig.

Så ja, du kan godt sige at kærnemælk er sundt i en opskrift på koldskål, og især som del af en varieret kost.

 

Hvordan kan du bedst lide din opskrift på koldskål – med kammerjunkere, crunch eller noget helt tredje?

Har du prøvet at lave koldskål uden æg før – og hvad synes du?